Entomofagie: Hét alternatief voor vlees?

Entomofagie: Hét alternatief voor vlees?

Wetenschappers, specialisten en een groot deel van social media roepen het al een tijd:
Minder vlees eten is noodzakelijk. Voor onze eigen gezondheid én voor het milieu.
Tijd om een alternatief onder de loep te nemen: insecten!

Jaren geleden was het idee nog zo vreemd, exotisch, eng of misselijkmakend: het eten van
insecten. Deze gedachten zullen bij een groot deel van de Europese bevolking nog steeds
omhoog komen als het om dit onderwerp gaat, maar nu komt hier langzaam verandering in.
Er zijn inmiddels talloze cateraars en restaurants die experimenteren met insecten. Daarnaast
zijn de eetbare insecten ook online, samen met de bijbehorende kookboeken, verkrijgbaar.

Insectburger

Insecten eten voor het milieu

Er liggen talloze producten in de schappen van de supermarkt, van vlees tot groente, vrijwel alles
is verkrijgbaar. Maar waarom zou je krekels toevoegen aan je voeding? Net zoals er verschillende
redenen zullen zijn om geen insecten te eten, zijn er ook een aantal redenen om het wél te doen.
Allereerst is het kweken van insecten vele malen efficiënter dan bijvoorbeeld rundvlees. Voor 1 kilo
rundvlees is ongeveer 10 kilo voer nodig en deze 10 kilo aan voer levert maar liefst 9 kilo aan
“insectenvlees” op.  Dit komt omdat onder andere insecten koudbloedig zijn, verbruiken zij
bijvoorbeeld minder energie om zich warm te houden. 

Zonder toevoeging van antibiotica en hormonen

Om het vee, zoals de koeien en varkens, gezond te houden en snel te laten groeien, worden
doorgaans veel hormonen en antibiotica gebruikt. Noodzakelijk, want een besmetting met ziektes
als BSE of de Q-koorts zit natuurlijk niemand te wachten. Veel kwekers van insecten geven aan
geen antibiotica te hoeven gebruiken voor de kweek van hun insecten. De dieren kunnen gekweekt
worden in een gesloten systeem, waardoor de kans op bijvoorbeeld ziektes aanzienlijk afneemt.

Insecten zijn een grote bron van eiwitten

Nog niet genoeg redenen om eens een keer een handje krekels te proberen? Insecten eten is niet
alleen effectiever en milieuvriendelijker, maar ook nog eens gezond en licht verteerbaar!
Meelwormen, krekels en sprinkhanen bevatten erg veel eiwitten, ongeveer maar liefst 50 gram per
100 gram. Ook bevatten deze kleine dieren veel mineralen en vitamines, hoewel de hoeveelheid
natuurlijk varieert per soort. Vooral magnesium, ijzer en vitamine B12 zijn in ruime hoeveelheden
aanwezig. 

woodenboatinsect

De risico’s van insecten eten

Er zitten echter ook risico’s aan het eten van insecten. Net als bij andere voedingsmiddelen kun je
er een allergische reactie van krijgen. Hoewel er heel weinig over bekend is, waarschuwt het
voedingscentrum mensen met een schaaldier en/of huisstofmijt allergie. De eiwitten, die de
allergische reactie veroorzaken, lijken erg op elkaar, waardoor je deze reacties ook kunt krijgen bij
het eten van insecten. 

Zelf insecten klaarmaken

Ga je zelf in de keuken aan de slag met insecten? Zorg dan dat je de insecten bij een (online)
winkel koopt die er verstand van heeft en volg de aanwijzingen op de verpakkingen goed op. Je
kunt net als bij kip en varkensvlees ook erg ziek worden van rauwe insecten. Let er dus goed op
dat deze goed gebakken of gekookt zijn voor je ze opeet en wees er zeker van dat bepaalde delen,
zoals vleugels, goed zijn verwijderd. Wil je insecten proberen, maar vind je zelf bereiden toch nog
een stap te ver? In enkele supermarkten is er al een beperkt aanbod aan insectenburgers en
sommige restaurants verwerken het ook al in hun gerechten.

Je kunt trouwens ook kiezen voor een handje rode M&M’s, een Strawberry Frappuccino van de
Starbucks of een glas Fristi. Hier zitten namelijk kleurstoffen in die van de cochenille luizen
afkomen. Eet / drink smakelijk!

Foto's: www.rednewswire.com - www.gezondheidenco.nl

Scroll to top