Internationale kerst bij Bio Futura

Internationale kerst bij Bio Futura

Tussen al het pepernoten en Sinterklaas geweld door zijn veel van ons ook al druk plannen aan het maken voor de kerstdagen. Het van oorsprong christelijke feest wordt in meer dan 160 landen gevierd, soms ook onder de naam “Family Day”. Want dat is wat het tegenwoordig voor veel van ons betekent, een of twee dagen, waarbij naast eten en cadeaus,  de familie en vrienden centraal staan.

De een viert het traditioneel met een groot diner voor de familie, de ander kiest ervoor om de sneeuw of de zon op te zoeken. Ieder persoon heeft zijn eigen gevoel en idee bij de kerstdagen en zal het dan ook anders vieren. Tijd voor ons om de tradities en plannen binnen het bedrijf eens onder de loep te nemen. Verschillende achtergronden, nationaliteiten en culturen moeten toch een verscheidenheid aan tradities opleveren, hoewel er wellicht meer overeen komt dan je zou denken.

Astrid – Nederlands, verantwoordelijk voor de afdeling administratie
Als je getrouwd bent met een (sous) chef, dan betekend dat vaak dat er gewerkt moet worden tijdens de kerstdagen en wij zijn daar geen uitzondering op. Met twee jonge dochters van respectievelijk 6 en 4 jaar oud is het erg leuk om kerst te vieren. De eerste dag doen we dit met mijn familie en wordt traditioneel het gourmetstel op tafel gezet. Mijn man moet deze dag werken, maar houdt helemaal niet van gourmetten dus dat komt eigenlijk wel goed uit. We proberen met goed weer altijd even naar buiten te gaan en daarnaast vullen we de dag met spelletjes en films voor de kinderen. Als mijn man dan tweede kerstdag vrij is, gaan we naar zijn familie waar we genieten van het samenzijn, cadeaus, goede wijn en lekker eten. Als kers op de taart zorgt mijn man elk jaar voor een heerlijk stuk vlees zoals alleen hij het kan maken.

Olaf – Duits, verantwoordelijk voor de sales in Duitsland
Eigenlijk is elk jaar bij ons anders, omdat we het ieder jaar ergens anders vieren. De familie van mijn vrouw komt uit Frankrijk en daarom kiezen we elk jaar een locatie in Duitsland of Frankrijk, waar we een groot huis huren. Door hevige mist hebben we deze plannen al wel eens om moeten gooien, het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk vertrok niet en daarom besloten we maar van Brussel naar Aken te rijden. Hier kwamen we gelukkig precies op de ochtend van 24 december aan. In tegenstelling tot veel andere landen vieren wij kerst traditioneel op de 24ste. We zingen, maken muziek en delen de cadeaus uit. Om dan af te sluiten met een fondue. Een minder Duitse traditie is de “Bôuche Noël”, een speciale, feestelijke en typisch Franse cake gemaakt door Oma. Deze komt vaak op tweede kerstdag pas op tafel en we kijken er nu al weer naar uit! Dit jaar zullen we het in de Duitse regio Sauerland vieren, met een beetje geluk hebben we dan een echte witte kerst.

Stefanie – Duits, verantwoordelijk voor de Duitse markt
Samen met mijn familie en mijn man (net getrouwd!) vieren wij het ook op de 24ste van december in Hamburg. We hebben dan een uitgebreid diner, meestal raclette. Waar we dan eerst over zeuren omdat deze zo langzaam warm wordt en vervolgens zijn we na 30 minuten al klaar met eten. Het diner is een traditie die we sinds mijn kinderjaren al in stand houden. Na het eten is het tijd voor cadeaus, die uitgedeeld worden door het jongste familielid, ook al is die inmiddels al 19 jaar oud! Als kind maakte ik elk jaar een gedicht voor de Kerstman, maar dat doen we nu niet meer. Tijdens en na de cadeaus genieten we van de drankjes en meestal zetten we de avond voort in de club van mijn broer, waar wij kerst vieren tot in de late uurtjes. Dit jaar zal ik voor het eerst kerst vieren in Chili, het geboorteland van mijn man. We gaan op 17 December trouwen in Chili en hebben besloten daar te blijven voor de feestdagen. Ook daar hebben we een diner op de 24ste en om 12.00 starten we met de cadeaus. Ik heb er veel zin en ben erg benieuwd hoe het zal zijn om kerst te vieren met 35 graden, heel anders dan in Duitsland!

Marije – Nederlands, verantwoordelijk voor de afdeling inkoop
Het is ieder jaar weer puzzelen bij ons tijdens de kerst. We vieren het zoals veel in Nederland op 1ste en 2de Kerstdag bij familie en dan nog een avond met onze vrienden. Dat betekent 3 avonden vol eten, drinken, spelletjes en veel gezelligheid. Ieder jaar start ik de Kerstdagen met hardlopen, even wat frisse winterse lucht en wat beweging voor het eindeloze eten! Hoewel mijn 1ste en 2de Kerstdag redelijk gelijk zijn aan elkaar, is het elke keer weer een verassing wat we gaan eten. Iedereen maakt zelf een gerecht, dus het is nooit helemaal hetzelfde. Mijn vader maakt bijna elk jaar het hoofdgerecht, hij is gek op koken! Ook bij het diner met vrienden maakt iedereen zelf een gerecht en voor het gemak nemen we dan natuurlijk disposables mee van Bio Futura. De rest van het huis wordt helemaal aangekleed in kerstsfeer met kaarsen en natuurlijk een kerstboom. Onze hele vriendengroep trekt een mooie kerstoutfit aan, wat de avond nog net even specialer maakt. De hele vriendengroep is al zo’n 18 jaar bij elkaar, maar dit jaar wordt extra bijzonder. Voor het eerst gaan we kerst vieren met de pasgeboren kinderen van mijn vrienden, een speciale en zeer welkome uitbreiding van de groep!

Aurelien – Frans, verantwoordelijk voor de Franse markt
Hoewel ik in Nederland woon, ga ik elk jaar met kerst naar Frankrijk. Mijn ouders wonen in Parijs, maar we vieren het in Bretagne, langs de westkust van Frankrijk. We hebben op de 24ste van december een diner en de volgende ochtend openen we de cadeaus. Tijdens het diner wordt er traditioneel Frans eten geserveerd. Zalm op toast, Kalkoen met kastanjes en als nagerecht een “Bûche Glacée”, vergelijkbaar met Viennetta ijs. Het diner duurt altijd zo’n 4 tot 5 uur en het is pas echt geslaagd als we daarna allemaal vol zitten. Dat is eigenlijk onze enige traditie, hoewel in veel delen van Frankrijk er heel veel specifieke tradities te vinden zijn. Dit jaar weet ik nog niet wat ik met kerst ga doen. Als ik naar mijn ouders ga zullen we het in Parijs vieren in plaats van in Bretagne. En op 2de Kerstdag ben ik weer in Amsterdam te vinden voor een festival. Heel anders dan jaren geleden dus, want ik kan me nog goed herinneren dat we een hele kerst zonder verwarming door hebben moeten brengen. Hoewel we het koud hadden en vermoeid waren, was het een bijzondere kerst samen met mijn ouders, een die ik niet snel zal vergeten! Het ziet er naar uit dat de essentie van kerst vieren voor ons allemaal hetzelfde is: familie en… ETEN! Wij kunnen nu al niet wachten op de kerstdagen en alle diners die daarbij horen, inclusief een diner met alle collega’s van Bio Futura natuurlijk!  

Scroll to top