Spaanse onderzoekers ontwikkelen plastic van tomatenschil

Onderzoekers van het Institute of Materials Science van Sevilla (CSIC-VS) en de University of Malaga (UMA) hebben een biologisch afbreekbaar plastic ontwikkeld van tomatenschil ontwikkeld. Het plastic kan gebruikt worden voor voeding en gezondheidsproducten. De Andalusische deskundigen hebben als referentie de belangrijkste component van de schil genomen, biopolyester cutine. Cutine kan vochtverlies tegengaan en optreden als interface tussen de plant en de externe omgeving. "Cutin wordt gezien als een biocompatibel, bio-afbreekbaar en niet giftige natuurlijke beschermlaag van vruchten en bladeren. En het kan dus ook gebruikt worden voor de verpakkingen van levensmiddelen", aldus projectmanager Jose Jesus Benitez Jimenez. Bij de productie van het plastic is gekeken naar de biochemische kenmerken van de huid. "We gingen voor een eindproduct waarin bepaalde fysische en chemische omstandigheden samenkwamen en dat aan onze behoeften voldeed." Dit alles resulteert in dun visco-elastisch materiaal, het is veilig en bio-afbreekbaar en even duurzaam als de huid van de vrucht. "Op dit moment testen we de sterkte, elasticiteit en transparantie." Bron: Biojournaal.
Scroll to top